Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gazdaságosan finomat - rizsből
  2015-02-01 23:35:58, vasárnap
 
   
  Gazdaságosan finomat - rizsből

A rizs alapélelmiszer, s mint ilyen, remekül használható szinte mindenbe. Készíthetünk belőle levest, tökéletes levesbetét, főételként is megállja a helyét, és híresen jó köret. Sőt még desszertet is készíthetünk belőle. Emellett pénztárcakímélésből is érdemes felfedezni ezt a világ nagy részén mindennapi élelemként használt alapanyagot.

Az Ázsiában már 10000 éve ismert és termesztett növényt, Afrikában nagyjából 3500 éves múltra tekinthet vissza, míg Európában Spanyolországba hozták a mórok a 10. században. A 15. századig csak Franciaország és Itália lakossága ismerte a rizst, utána terjedt el Európa-szerte, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A világ éves rizsfogyasztása jelenleg 600 millió tonna. A legtöbb rizs Thaiföldről, Vietnámból és egy - a többieknél sokkal fiatalabb termőterületről - Amerikából származik. A legnagyobb fogyasztók: Kína és India.





Basmati, jázmin, arborio, barna, vad - sokféle lehet a rizs

Az igazán finom rizsek közé tartozik a Pakisztánban és Indiában igen népszerű, hosszúszemű, illatos és gazdag aromájú basmati rizs, illetve a thai illetőségű jázmin rizs, amit ugyancsak remek illatáért és finom ízéért szeretnek.

A hosszúszemű rizs általában pergő lesz, míg a kerekszemű rizs tapad. Ez utóbbi épp ezért nagyon jól hasznosítható töltelékekbe.

Aztán persze ott van még az Arborio rizs, az olaszok kedvelt rövid, kerek szemű rizse, ami kifejezetten a rizottóhoz való. A Pó völgyében termesztett fajta magas keményítőtartalmának köszönheti azt az egyedi állagát, amit a főzés során nyer.

A változatosság kedvéért és egészségünk érdekében érdemes keverni a szokásosan használt rizsünket egy kis vadrizzsel, vagy a hosszabb főzési időt igénylő, de egészségesebb barnarizst is használnunk. A barnarizs annyiban különbözik a fehér rizstől, hogy nem hántolják meg teljesen, a rajta hagyott héj őrzi a tápanyagokat.





Vadrizs spenóttal

A rizs igencsak egészséges, hiszen jóformán nincs benne zsír, allergén és koleszterin. Ellenben komplex szénhidrátot tartalmaz, valamit esszenciális aminosavakat. A hántolatlan rizs még B-vitaminokban és vasban is gazdag.

Lássuk, mit is készíthetünk a kamránkban mindig ott bujkáló rizsből:

Levesek

A levelesekbe alapvetően nem nagyon teszünk rizst. Pedig kiadós és egyszerű leveseket készíthetünk így is!

Currys rizsleves





Hosszúszemű rizs

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál curry
frissen őrölt bors

1 kis pohár tejföl
2 kávéskanál mustár
5 dl alaplé

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral, és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.

Rizottós sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
1/2 csésze rizottónak való apró, kerek szemű rizs
1,5 dl édes fehérbor
1,5 l alaplé
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 marék reszelt emmentáli sajt
3 evőkanál tejföl


Elkészítés: A tököt megfelezem, kimagozom, sütőben, fólia alatt puhára sütöm. Közben egy fazékban megdinsztelem az apróra vágott hagymát és a kinyomorgatott fokhagymát. A fél bögre rizst kifehérítem az olajon, majd felöntöm a borral és az alaplével, puhára főzöm. Mikor kész a tök, kikapom a héjából, és hozzáadom a leveshez. Botmixerrel összeegyengetem. Tejföllel, sajttal krémesítem, sózom.

Főételek

A magyarok számára a rizses főétel egyértelműen a rizses hús. Nevezhetjük ezt bácskainak, ha paprikásan készítjük, de készíthetjük akár jó sok zöldséggel megspékelve, viszonylag szolid fűszerezés és zsírtartalom mellett is.





Gömbölyű rizs

Szerencsére más nemzetek is ismerik és szeretik a rizses egytálételeket, például az olaszok.

Rizottó vargányával

Hozzávalók:
8 dkg szárított vargánya vagy más erdei gomba
1 egészen kicsi fej vöröshagyma
50 dkg rövid szemű rizs (például Arborio, Carnaroli)
0,6 dl olívaolaj
5 dkg vaj
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 l alaplé

frissen őrölt bors
1 kávéskanál sáfrányos szeklice

Elkészítés: Az alaplevet felmelegítem, és egy teatojásban hozzáadom a sáfrányos szeklicét. Felmelegítek egy vastag fenekű, mély serpenyőt, majd a forró serpenyőben megmelegítem a rizst. Amikor már jó kézmeleg a rizs, hozzáadom az olívaolajat, és alaposan átkeverem. Egy fakanálnyi vajat és 1 fej apróra vágott vöröshagymát adok a rizshez. Ezután leveseskanalanként adagolom a meleg alaplevet a rizshez, mindig megvárom, amíg a rizs majdnem felszívja a levest. Amikor a folyamatosan kevergetett rizs még nem teljesen puha (a hüvelyk- és a mutatóujj között szétnyomott szemben 1-2 fehérebb pont található), akkor adom hozzá a vékonyra szelt gombát. Ezután még egy kevés levest öntök a rizshez, és hagyom, hogy teljesen megfőjön. Kicsit sózom, borsozom, és egy kevés reszelt parmezánnal koronázom.

Arancini (bundázott rizsgolyók)

Ez a szicíliai fogás is remek. Nem csak szűkebb pénztárcájú napokon, hanem akkor is, ha marad egy kis rizs az előző napi köretből. Kifejezetten jó rizottó-maradék eltüntető recept. A töltelék mibenléte tetszőleges. Bármilyen a hűtőben lévő sajt, de akár egy darabka sonka is tökéletes töltelékéül szolgálhat ehhez az ételnek.

Hozzávalók:
1 bögre rizs
egy darabka dolce gorgonzola (vagy más sajt)

zsemlemorzsa
2 tojás
finomliszt
olaj

Elkészítés: Egy edénybe kanálnyi olajat öntök. A rizst kicsit megfuttatom rajta, majd sózom, és kétszeres mennyiségű vízben megpárolom.
A megfőtt rizst egy tálba kiszedem - annak reményében, hogy annyira kihűl, hogy káromkodás nélkül formázható legyen -, majd egy tálcára kikészítem a panírozás kellékeit, és a tojásokat is előkészítem. Ezután kockacukornyi darabokra vágom a sajtot. A rizsből nagyobb mandarinra vagy - mily meglepő - kisebb narancsra emlékeztető golyókat gyúrok, belerejtem a sajtot, majd duplán átpanírozom. Egy bő ujjnyi olajat melegítek, ebben sütöm ki a golyókat, folyamatosan mozgatva őket.
Az eredmény kívül roppanós, belül meleg és puha - és egyáltalán nem olajos golyóbis -, amiben a sajt tökéletesen utat talált a rizsszemek között, és kellemesen ízesíti azt.

Tojásos rizslepény

Ez is egy kifejezetten hó végére hangolt spanyol recept. Nem igényel túl sok munkát és túl sok extra hozzávalót, ellenben finom és nem mindennapos.

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg ementáli

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom, és egy kevéske Tabasco-szószt engedek bele. Takarékon hagyom megfőni.

A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarnára sül.

Főtt rizzsel a korábbi napok húsételeit is összeházasíthatjuk. Mondjuk egy tokány maradványait egy kis rizzsel megbolondítva beletölthetjük sütőtökbe. De mindezt megtehetjük úgy is, hogy egy kevés bacont felcsíkozunk, lepirítunk, majd ezt rizssel megkeverve töltjük bele a sütőtökbe. De a rakott zöldségek esetén is remekül dolgozhatunk az így kapott töltelékkel. Ily módon készíthetünk rakott karfiolt, vagy rétegezhetjük szalonnás rizzsel a savanyú káposztát is.

Köretek

Igazán jó rizst úgy lehet főzni, ha 1 bögrényit egy kevés olajon kifehérítünk, kicsit sózzuk, majd 2 bögrényi vízzel (esetleg húslevessel) felöntjük, lefedjük, amíg felforr. Amikor forr, akkor egészen takarékra vesszük, és hagyjuk, hogy a rizs párolódjon.

A rizs a főzés elején gazdagítható párolt hagymakockákkal, vagy csupán egy fél vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát is beleágyazhatunk a még kemény rizsszemek közé. Fűszerezhetjük is a rizst: minden zöldfűszer remekül áll neki, de kevés curryvel is megbolondíthatjuk. Ilyenkor a zsiradékra a rizzsel egy időben szórjuk a 2 kiskanálnyi curryt, majd egy kicsit hagyjuk pirulni, és úgy öntjük fel. (Figyeljünk oda, hogy meg ne égjen!)

A rizibizinél a már 90%-ban kész rizs tetejére szoktam önteni a konzervből kiszedett, lecsöpögtetett borsószemeket, visszazárom az edényt, s hagyom, hogy a gőz átmelengesse a borsót. Végül alaposan elkeverem az egészet. Ha a kamrában bármilyen konzerv zöldség akad, azokat is hasonló módon, bátran a rizshez lehet keverni. Egy kis maradék pörkölttel elkeverve meg már akár rizses húsnak is nevezhetjük.

Köményes-hagymás rizs

Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
2 teáskanál kömény
1 bögre rizs

2 evőkanál vaj

Elkészítés: A vajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. A rizst fehérre "pirítom", köményt szórok rá, sózom, majd 2 bögrényi vízzel felöntöm. Takarékon, lefedve megpárolom.

Olasz rizssaláta

Hozzávalók:
1 nagy bögre rizs
50 dkg borsó
2-3 szép sárgarépa
20 szem olívabogyó
20 szem kapribogyó
olívaolaj
1 citrom leve

1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű

Elkészítés: A rizst kis olajon kifehérítem, picit sózom, kétszeres vízben megfőzöm. Amikor kész, tálba teszem, és hagyom hűlni. A borsót megfőzöm, a répát karalábékanállal formázom, főzöm. Ha kész, összekeverem a rizzsel, majd 1 citrom levét rácsurgatom, kis olívával selymes fényt varázsolok a rizsre, fűszerezem.
Grillhúsokhoz, sült csirkéhez tökéletes. Az alapanyagok végtelen variációjával kerülhet bele főtt tojás, egyéb zöldfűszer, paradicsom... szinte akármi.

Desszertek





A megunhatatlan tejberizs

Tejberizs, gyümölcsrizs, rizskoch vagy -felfújt. Ezek ismerősek. Milyen desszert készülhet még rizsből?

Török sült tejberizs

Különlegesen finom, szaftos tejberizs. Érdemes kipróbálni, sőt akár vendégeknek készíteni. Biztosan sikert fogunk vele aratni.

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
2 bögre tej (minimum)
1 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
cukor
2 tojás sárgája
csipet só

Elkészítés: A rizst felteszem főni. Mikor már alkotóelemeire esett, még felöntöm egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint a rizs). Hozzáadom a vaníliás cukrot meg annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet.

Pici szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetek, s az egészet így tolom be a beizzított, grillráccsal vicsorgó sütőbe. Addig sütöm, amíg a grill megkapja a tetejét.

Mikor már szobahőmérsékletre hűlt, beteszem a hűtőbe, és egy-két óráig megpróbálom kibírni, hogy ne egyem meg.

Almás rizskoch muffin

Egyszerű, gyors és jól elosztható. Sőt akár uzsonnára is el lehet csomagolni könnyedén.

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
1 nagyobb alma
5 dl tej
2 evőkanál méz
1 marék mazsola
csipet só
2 teáskanál almás rétes fűszerkeverék
2 tojás
5 dkg vaj

Elkészítés: A tejben a rizst puffogósra főzöm, majd hagyom hűlni. Belekeverem a lereszelt almát és a többi hozzávalót, majd kikent, lisztezett muffinformában 200 fokon kisütöm.

WM

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: sütőtökkrémleves, karalábékanállal, termőterületről, hagymakockákkal, rizsfogyasztása, összeegyengetem, beleágyazhatunk, spanyolországba, népszerűségnek, beletölthetjük, lecsöpögtetett, alapélelmiszer, muffinformában, fűszerezhetjük, alkotóelemeire, egytálételeket, kinyomorgatott, megbolondítva, egészségesebb, grillhúsokhoz, megdinsztelem, megunhatatlan, változatosság, szuflétálakba, fűszerkeverék, rétegezhetjük, franciaország, borsószemeket, hasznosítható, variációjával, kockacukornyi, gyümölcsrizs, szénhidrátot, tápanyagokat, töltelékekbe, pakisztánban, rizs alapélelmiszer, világ nagy, világ éves, legtöbb rizs, többieknél sokkal, legnagyobb fogyasztók, igazán finom, thai illetőségű, hosszúszemű rizs, kerekszemű rizs, olaszok kedvelt, rizottóhoz való, egyedi állagát, főzés során, változatosság kedvéért, szokásosan használt, Európában Spanyolországba,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  A világnak égető szüksége van ...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Muratáj  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  A hét szűk esztendő  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Krisztinától  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Két tekintet van  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Esti kép  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Különös!  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Ma  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Muratáj  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A föld szépségéért  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Próbálkozni kell ahhoz,  Jó éjt  Miért nem menti meg Jézus...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  A könnyek összegyűjtése  A végzet az  A világnak égető szüksége van ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rizs alapélelmiszer, világ nagy, világ éves, legtöbb rizs, többieknél sokkal, legnagyobb fogyasztók, igazán finom, thai illetőségű, hosszúszemű rizs, kerekszemű rizs, olaszok kedvelt, rizottóhoz való, egyedi állagát, főzés során, változatosság kedvéért, szokásosan használt, hosszabb főzési, barnarizs annyiban, fehér rizstől, rajta hagyott, rizs igencsak, hántolatlan rizs, kamránkban mindig, levelesekbe alapvetően, hagymát apróra, rizst megpirítom, tejfölt kikeverem, tököt megfelezem, fazékban megdinsztelem, apróra vágott, kinyomorgatott fokhagymát, magyarok számára, rizses főétel, rizses egytálételeket, alaplevet felmelegítem, teatojásban hozzáadom, sáfrányos szeklicét, vastag fenekű, forró serpenyőben, fakanálnyi vajat, meleg alaplevet, rizs majdnem, folyamatosan kevergetett, mutatóujj között, vékonyra szelt, kevés levest, kevés reszelt, szicíliai fogás, előző napi, töltelék mibenléte, hűtőben lévő, darabka sonka, darabka dolce, edénybe kanálnyi, rizst kicsit, megfőtt rizst, tálba kiszedem, tálcára kikészítem, panírozás kellékeit, rizsből nagyobb, eredmény kívül, sajt tökéletesen, rizsszemek között, kevéske Tabasco-szószt, kifőtt rizst, nagy hőálló, tojással mélyedéseket, egészet beterítem, reszelt sajttal, sajt szép, korábbi napok, tokány maradványait, kevés bacont, rakott zöldségek, savanyú káposztát, kevés olajon, rizs párolódjon, főzés elején, időben szórjuk, kicsit hagyjuk, konzervből kiszedett, kamrában bármilyen, rizshez lehet, vajon üvegesre, rizst fehérre, borsót megfőzöm, répát karalábékanállal, alapanyagok végtelen, megunhatatlan tejberizs, rizst felteszem, vaníliás cukrot, ízlésemnek megfelel, picit hűlni, tojások sárgáját, kanálnyi lisztet, vízzel félig, grill megkapja, rizst puffogósra, lereszelt almát, többi hozzávalót, sütőtökkrémleves, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3380
  • e Hét: 18252
  • e Hónap: 32157
  • e Év: 161864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.